1984

Jan står foran lansering i Paris som tidenes første norske gutt.  Medie-debatten om gutter som pin-ups og sex-symbol er grensesprengende, men først løper han mellom film og foto-opptak og prøvene på russe-revyen.  Jans populæritet og media-fokus gjør at han spiller seg selv i et av revyens innslag om kjendiser.

Før Jans avreise til Paris, fotograferer fotograf Knut Bry han i Hallingsdals fjellheim for både den internasjonale Taverniti-kampanjen, Matinique og en vakker moteserie for det nye motebladet Tique – Norges første, egne motemagasin. Foto-opptaket brettes ut på en dobbel-side i Dagbladet og Jan blir nr. 2 i Det nye- lesernes kåring av årets mest sexy norske mann.  Sommeren 1984 reiser Jan til Paris, etter en treg start løsner det plutselig for Jan i Paris.

Høsten 1984 blir hektisk.  Jan fotograferer coveret for IL magazin, blir husmodell hos Issey Miyake som designer kolleksjon etter Jans kropp.  Jan jobber også som modell for Jean Paul Gaulitier i hans personlige atelier, og inkluderes i kampanjene for en rekke kjente produkter, og for en gruppe unge, franske designere som utroper Jan til ”the new look of the 80’s”.  Dette presenteres på en flåte på elven Seinen med en vernissage som består av bl.a. fullsize kjempefotos, størrelse 3 x 3 meter. NRK-serien Kluzz følger Jans karriere – nærmest som en tidlig dokus-såpe.

Invitasjonene til prestisjeparties på instedene Palace og Apocalypse introduserer Jan for nattens fargerike persongalleri, noe som også påvirker hans look og image. Byrået innser at de sitter på en ”rising star”.  Byråets eier spanderer en formue på å relansere Jans look og image på toppnivå.  Men prisen skal vise seg å være høy, blant annet seksuelle ”motyelser” for en av byråets arabiske eiere og kokain-rike parties blir for mye for Jan, og han hopper derfor av til Hamburg og senere London, hvor han havner under den mektige Sarah Doukas’ ”vinger”.

Sent høsten 1984 gjør Jan komet-karriere i Londons moteverden, og blir raskt den mest ettertraktede herremodellen i byen.  Prestige-jobbene står i kø for bl.a. Tatler – The Face – Financial Times og Daily Mail Group.  Jan jobber med Londons aller fremste fotografer med Neil Kirk, David Baily – Robert  Erdman i spissen.  Jan får en egen personlig manager og film-agent og plutselig befinner han seg ”On The Red Carpet” ved glitrende anledninger ved Camden Palace, Hippodrome  og the Wag-Club med stjerner som Boy George, Georg Michael, Nina Hagen, Sade og Limahl som omgangsvenner.

Jan blir en så sterk trendsetter at bransje-bibelen ”The Face” utroper han til ”The most exciting  male model in the UK”.  Jan pryder etter dette forsidene på tenåringsbladene Loving og Just Seventeen.  Etter hvert får han også sin egen fotoroman-følgetong i tenåringsmagasinet My Guy. Manageren Newton Wills lander Jan platekontrakt med Bluebird Records og private sangtimer hos sang-guruen Ian Adam i London.

Etter hvert kontrakt-festes Jan betydelige filmroller både i Revolution Superman IV og Robin of Sherwood , samt hovedrollen i filmen Artos. Men arbeidstillatelse i England klarer ikke engang produsentene i Goldcrest personlig engasjement å fremskaffe.

Du kan ikke få arbeidstillatelse uten å være medlem av skuespillerforbundet Equity, og du kan ikke få medlemskap i Equity uten arbeidstillatelse  ”Catch 22”. I et siste forsøk henvender Viking-film ved Håkon Gundersen seg til det norske skuespiller-forbundet, som sier nei til å hjelpe – fordi Jan ikke har gått Statens Teaterhøyskole!

Konklusjonen er at Jan kan være med i reklamefilmer og musikk-videoer, men ikke i spillefilm. Platekontrakten kan derfor heller ikke gjennomføres.

Senere har Jan har en sentral rolle i flere musikkvideoer, blant annet for bandet Cutting Crew og senere en ”cameo apperance” i en episode av Londons Burning og den amerikanske TV-serien Loveboat  med Tellys Savalas i Los Angeles.