Villa Heia” ble opprinnelig bygget som sommerhus i 1865. Etter hvert ble imidlertid eiendommen fast bolig for Foged Nickelsen. Bygningen ble oppført i tidlig sveitserstil med karakteristiske glassverandaer og utvendig loftstrapp. Bygningen inngår i den tidlige bebyggelsen ved Nordstranda, og er en av de få som er igjen av disse på stedet. Men etter anleggelse av jernbanelinjer ovenfor eiendommen, gikk bygningen etter hvert gjennom en rekke ombygninger, senest på 1960tallet, da familien Pedersen, respektløst bygget en brunbeiset “60talls”kasse ut av klenodiet.
På begynnelsen av 1980tallet ble eiendommen sammen med de fleste av sine naboer kjøpt opp av firmaet Bygganders AS for riving. Planen var å bygge terrasseblokker i hele det ærverdige området. Skjebnen ville det nok annerledes, for halvveis i utbyggingen gikk Bygg anders konkurs, så fra 1985 ble eiendommen stående tom og overlatt til forfallet ….
Byens “løse fugler” fant raskt et nytt rede, og politirassia ble gjennomført flere ganger. På dette tidspunktet var forsøplingen og forfallet nærmest totalt. Men den gamle bygningen var ikke “død”. I 1990 ble konkursboet overtatt av DnBEiendom og avertert til salgs. I lys av de dårlige økonomiske tidene i markedet, kjøpte undertegnede “hele rasket” for beskjedne kr. 360.000,, fordi eiendommen ble ansett for hinsides ukurant, og fordi vi måtte stå for rivingen selv før en utbygging kunne påbegynnes.
På dette tidspunkt var de fleste helt sikre på at: jo, nå har det rablet helt for ham. Men det som “gjengs” ble ansett for å være en råtten brakke fra 60tallet, viste seg raskt å være en sjarmerende liten sveitservilla, utrolig godt bevart under plater, bølgeblikk og søppel. For å kunne gi plass til en moderne families behov, besluttet jeg tidlig å beholde den gamle bygningen intakt og heller bygge rundt den så skånsomt som mulig. Derfor ble sveitservillaen først tilbakeført og restaurert og deretter påbygget ved at vi rett og slett bygget en moderne villa i gammel stil rundt den.
Inne i den gamle bygningen ble både gulv, himlinger, panel og dører beholdt. Vi lot gamle yttermurer og fjellskrenter spille hovedrollen i den nye trappehallen, mens den triste bakgården er blitt til et spennende glassoverbygget galleri. Dessuten er den gamle potetkjelleren blitt et eksklusivt og innbydende bad, hvor italiensk Carrera marmor spiller på lag med norsk gråstein.
Hagen bestod for det meste av kjedelige skråninger og var preget av vanskjøtsel, forfall og de påbegynte anleggsarbeidene fra Bygganders. Enkelte gamle steinmurer, busker og trær stod likevel igjen. Dette inspirerte til byggingen av
Videoer