Om Jan Wilhelm Schüssler

Supermodell -TV personlighet – showprodusent – OFA general – forfatter – bygningsverner.

Jan Wilhelm Schüssler var norges første internasjonale mannlige supermodell på 80 tallet med base i byer som Paris, London og Los Angeles.

Han ble bl.a. utropt av ”bransjebibelen” The Face i London i 1985 som ”The most exciting male model in Europe ”. I en tid hvor mannlige pinups var revolusjonerende og nytt, opplevet Jan en kultstatus –  som var banebrytende – spesielt i London.

Jan ble raskt headhuntet som programleder for diverse norske TV programmer innen musikk og mote. I 1991 så hans første egne TV serie ” Trendmagasinet ” dagens lys på norsk TV 4. Jan var både manusforfatter, produsent og programleder. Serien ble et av datidens mest sette kommersielle TV produksjoner.

Men Jan var også programleder for Lifestyle på TV Norge – Moteguiden på TV 2 og Motejournalen for TV 4. I tillegg hadde Jan utviklet radioserien ” Vivaldi ” for P4, og sammen med Gerd Johansen ledet han programserien i flere år.

Jan har også vært moteekspert for både NRK og TV 2 og er forfatter av boken ”Kunsten å kle seg ” ( 1995 ).

Men Jan startet sitt eget produksjonsselskap allerede i 1987, og gjennom utallige konserter – moteshow – teater og revyforestillinger, har han gjennom de siste 27 år brakt både humor og glede til norske konsert og teaterscener.

Her kan for eksempel nevnes revyen ” Siste Skrik ” på Bryggeteateret i Oslo i 1993,  TV showet Olympic Aid for TV 2 i 1993, Frigjøringsjubileet i Oslo sentrum i mai 1995, Wenche Myhres Norgesturne ” One Woman ” i 1997, og ” Pikk Preik ” – penismonologen med Nils Ole Oftebro i 2003.

Men Jan bidro også sterkt til å påvirke og forandre norsk motebransje både på 80 og 90 tallet gjennom sine utallige presseshow og bransjeaftener både i og utenfor moteuken på Sjølyst.

Undomtrendshowet ” The Fashion Report Show ” presenterte for første gang et skreddersydd show for ung trend for den norske bransjen – og var fast aktivitet under Moteuken fra 1990 – 1992.

Hans produksjon av ” The Men and Only Show ” i 1992 skapte så stor furore at showet i 1993 turnerte Norge rundt til stor jubel for tusenvis av kvinnelige publikummere, men også som grensesprengende kjønnsrolle fenomen, var denne produksjonen banebrytende.

Mediedebatten var omfattende, og i 1994 inviterte Moteuken likegodt Jan til å kjøre hele showet på messen.

Fordi Jans show og TV programmer fikk så stor media oppmerksomhet, ble Jan i disse årene bl.a. omtalt som motebransjens rampegutt og årets mest innovative TV navn.

I 1991 ble naturlig nok Jan spurt om å lede den første norske motepris.

” The Smirnoff International Fashion Awards ” som ble startet samme år som moteskolen Esmod for å rette fokus på norsk design.

Året etter overtok han også som produsent og fortsatte som dette fram til 1998.

I 1999 arrangerte Jan ” The Absolute Fashion Awards ” i Oslo Spektrum i samarbeid med Pål Vassbotten, men allerede samme år etablerte Jan  Oslo Fashion Awards som ble lansert året etter.

I ferbuar 2001 ble Oslo Fashion Awards lansert for et bredt norsk TV publikum gjennom det store direktesendte TV showet fra Kværnerhallen i Oslo.

Dette var det største og mest banebrytende arrangement for norsk motebransje noensinne.

OFA fortsatte i raskt tempo. I 2003 var OFA også dokusåpe, og overtok de offisielle norske trendshow, etter at Moteuken på Sjølyst ble lagt ned i 2001.

I februar 2005 produserte så OFA den store Norske Hundreårsvisningen i Vallhall Arena i samarbeid med Kulturdepartementet og Norge 2005.

I tillegg til fashionawardsshowet presenterte Hundreårsvisningen norsk drakt og motehistorie frem til 2005.

TV 2 sendte direkte fra Valhall over flere timer, og Rubicons TV produksjon ble Jans foreløpige siste som programleder på TV.

I årene etterpå har OFA produsert presseshow både i Oslo Konserthus og Folketeateret og feiret i 2011 også sitt 20 års jubileum med en festforestilling her.

OFA har også hvert år siden 2000, besøkt landets 20 største byer med sine populære bransjeaftener.

Men Jan er også en av landets fremste bygningsvernaktivister. Gjennom de siste 25 år har han bidratt til å bevare og redde flere 10 talls bygninger far rivedøden. Her er Villa Heia i Oslo, Vinje Gård i Telemark og Nor Herregaard på Kongsvinger blant de viktigste bidragene. Men i perioden 1998 – 2005 bygget Jan også opp et privat bygdetun i Vestfold.

Bygningene her er samlet fra flere deler av landet og gjenoppført ved tunet, og på denne måten reddet fra ordinær riving.

I boken ” Kulturhaven – historien – kampen – eventyret ” fra 2006 forteller Jan den dramatiske historien om kampen for å bevare disse bygningene. Boken har allerede rukket å bli en kultklassiker innen norske bygningsvernskretser.

I 2013 kommer Jans nyeste bok ” Sentiment ” som forteller mer om hans arbeid med bevaring av historiske bygg, og omhandler også en hyllest til skjønnheten i de historiske interiører og bygningsmiljøer både i inn og utland.

Gjennom sine konsertserier i Kulturhaven presenterte Jan kulturopplevelser på høyt nivå gjennom en årrekke. Det var ikke uten grunn at skuespiller Lise Fjeldstad utropte Kulturhavens utendørsscene til Norges vakreste….

Mange av landets fremste kunstnere har valfartet til Kulturhaven sammen med de fleste større norske interiørblader, presseorganer og NRK.

Foruten manus til sine mange TV og showproduksjoner skrev også Jan filmmanuset ”Undercurrent ”, som han i 1997 solgte til United Media i London. Jan var også prosjektleder for forestillingen  ” Girl Talk ” i London fra 1999 – 2001.

Jan har som konsertprodusent hentet over en rekke både svenske, danske og engelske artister til Norge, med hovedvekt på jazz og musikal repertoaret. Jan arbeide r for tiden med en ny helaftens forestilling.

I tillegg er han opptatt med prosjektutvikling  av en historisk dokumentarfilm, og flere engelske artister som kommer til Norge i årene fremover.

Jan er bosatt i London, og har denne byen som hovedbase for sitt kunstneriske arbeid og forfatteskap.